Thursday, May 21, 2015

Budapest guide

Už asi před dvěma týdny jsem navštívila Budapešť. Do tohoto města jsem měla v plánu se podívat už delší dobu a tentokrát jsem měla konečně tu možnost. Moc jsem si to užila, kochala se krásnými budapešťskými budovami, navštívila kouzelné hipsterské kavárny, potkala milou čtenářku, polila si svou nejkrásnější bundu (fialový bomber!), měla nejlepší donut v životě a spoustu dalšího, ale o tom už více v článku.

Food&Coffee
Možná bych měla prvně zmínit nějaké obecnější fakta, způsob cesty, ubytování atd., ale nebyla bych to já, kdybych nejdříve nezmínila jídlo a kávu.
Už před cestou jsem si nějaká lákavá místa na posilnění vyhledala, ale moc mi pomohla i Emma, která se se mnou podělila o její oblíbená místa v "jejím" městě. Co se kávy týče, tak číslo jedna je pro mě krásná kavárna My Little Melbourne plná hipsterů a Blue bird cafe se svou vyhlášenou kávou. Pokud vám však "jen" dva tipy na kavárny nestačí, stačí si projít okolí těchto dvou kavárniček a určitě narazíte na spoustu dalších.
Ulice Királi
Na této ulici je plno různých restaurací, fast foodů, kaváren, (mimochodem i mnou zmíněné kavárny jsou poblíž ní), zmrzlináren atd. Pokud vás začne během dne honit mlsná, víte, kam se vydat (hlavně nesmíte vynechat nejlepší donuty ve Fánki donuts a makronky v Chez Dodo!)
Shopping
Co se týče nakupování, tak tomu jsem se chtěla vyhnout a taky, že jsem se vyhla, ale pár míst jsem stejně chtěla navštívit. V Budapešti jsou totiž vyhlašené vintage butiky a jedním znich je i Retrock. Naprosto parádní místo s krásnými věcmi....upřímně mít víc peněz, neodešla bych s prázdnou! Pak taky nesmím zapomenout na znamý Szputnyik. Oba vintage shopy jsou poměrně blízko sebe a v okolí jsou minimálně ještě dva další, včetně stylového obchůdku Printa.
Ulice Andrássy
Tato ulice je takovou budapešťskou "Pařížskou" řekla bych. Najdete tam designerské obchody a taky fancy restaurace. 
Ulice Váci
Na této ulici najdete běžné řetězce a velké obchodní centrum. Pokud máte v plánu svůj výlet spojit i s nákupy, tak tohle je místo, kam byste měli zavítat.
Taky se zastavte v nejkrásnějším butiku Nanushka, který má dokonce online shop! 
Ubytování a doprava
Do Budapeště jsem cestovali vlakem. Cesta trvala 4 hodiny z Brna a utekla strašně rychle, obzvlášť oproti 8 hodinám do Berlína.
Ve měste jsme se pohybovaly zejména pěšky, ale párkrát jsem se projely i metrem a tramvají, což je taky velký zážitek, protože právě v Budapešti je druhé nejstarší metro v Evropě! Taky mají v rámci hromadné dopravy loďku plující po Dunaji. Rozhodně doporučuji! My měly v plánu po ní plout až na Margaretin ostrov, ale při vší smůle jsme si popletly směry a pluly na druhou stranu, což taky nebylo vůbec na škodu.
Ubytované jsem byly v Lorde Residence. Lepší místo jsem ani nemohly najít. Rozhodně všem doporučuji.
Do Budapeště jsem jela také proto, abych se mohla pokochat památkami a krásnými historickými budovami, kterých je město plné. Avšak tipy na památky si přečtete asi v jakémkoliv průvodci, takže nebudu plýtvat slovy. Asi bych jen ráda řekla, že bazilika sv. Štěpána je naprosto ohromující a stejně tomu je i u budovy parlamentu. Doporučuji navštívit Národní muzeum a samozřejmě Dům Teroru. A abych nezapomněla! Noční Budapešť taky nesmíte vynechat a nejlépe  rovnou z Citadelly.

Budapešť mě naprosto ohromila a její návštěvu jsem si moc užila! Byli jste už někdy v Budapešti? Jak se vám líbila?

13 comments:

  1. Szputnyik je jeden z najlepších shopov v Budapešti! Takisto sa oplatí zájsť do obchodu dizajnéra NUBU studio... A zakaždým keď ideme do Budapešti my, prenajímame si byt v starom meste. Je to tam vcelku lacné a oveľa radšej bývam v nejakom krásnom byte s históriou než v penzióne... :)

    Patrik
    http://www.madebyboy.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Szputnyik je náš, přesně tak.. Airbnb je jednoznačná volba..těším se, až tam vyrazíme v létě, viď? ;)
      Jinak Budapešť je plná kontrastů a je tímto právě kouzelná..miluju jít po ulici, cítit se jako 30 let zpátky a za chvíli stát naproti dokonale zrekonstruované historické budově divadla nebo ministerstva a o kus dál moderní skleněný komplex..

      Michael
      www.ontheleaf.net

      Delete
    2. Naprosto souhlasím! Ten kontrast v architektuře jsem si taky zamilovala :)

      Delete
  2. Budapešť už musím taky konečně navštívit! Slyším pořád ze všech stran, jak je krásná a úžasná, dokonce jsem bydlela na intru jeden čas s Maďarkou, ale ještě pořád jsem se tam nepodívala. Snad to někdy vyjde a budu moct využít i tvoje typy na kavárny a vintage obchody! :))

    ReplyDelete
  3. Tam bych se taky moc ráda podívala! Ono těch míst je tedy víc... :D Moc pěkný fotky, sálá z nich skvělá atmosféra.... Jinak takovýhle článek je skvělý, určitě by se mi líbilo podobných článků víc, ikdyž samozřejmě chápu, že je to omezené možnostmi cestování :)

    ReplyDelete
  4. Super tipy, Budapešť plánuji v létě.:)

    ReplyDelete
  5. ......taky jsem byla.........

    ReplyDelete
  6. Musí to tam být užasné:)) Chtěla bych někdy určitě navštívit moc mě to město láka:)

    ReplyDelete
  7. ja tam planuji jet v lete, tak snad se to povede :) nikdy jsem tam nebyla, ale strasne me to mesto laka :)

    ClaudiasNewLife

    ReplyDelete
  8. Já tam nikdy nebyla a ani vlastně nikdy moc nepřemýšlela o tom, že bych tam chtěla, ale po tomhle článku teda nevím! :)
    Young, wild and free

    ReplyDelete
  9. Jé, tak tohle se bude na prázdniny rozhodně hodit! :) supr článek, fakt :)

    ReplyDelete
  10. Ja som myslím cez Budapešť akurát tak iba prechádzala keď sme šli na dovolenku ale to je akurát tak celé, zatiaľ ma to tam nejak neláka, ale fotky máš super! :-)
    Dijoun&Klaudi

    ReplyDelete
  11. I'm from Hungary acually and I can't believe you travelled to Hungary!
    Petra www.98suniverse.weebly.com

    ReplyDelete



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...